Bemutatkozás

Kedves Érdeklődők, Csoportozók!

Üdvözlök mindenkit a Magyar Csoport-pszichoterápiás Egyesület honlapján! Honlapunkon igyekszünk információkkal szolgálni a csoportozás lehetőségeiről, az egyesületi munkáról és teret adni azoknak a híreknek, amelyek a csoportozás közegéből származnak. Bizonyos értelemben tehát szolgáltatás is a honlap, szolgálja az Egyesület fejlődése mellett a csoportélet gazdagodását is. Minél több rétegét tudjuk működtetni, igénybevenni, annál több szálon kapcsolódhatunk a valós világban is.

 

Hasonló köszöntő sorok korábban az Egyesület nyomtatott lapjában, a Bokor László által szerkesztett CSOPINFO-ban jelentek meg. Tanulságos elővenni ezeket: mit mond a múlt a jelennek, hol tartunk ma?

 

Szőnyi Gábor alapító elnökként 1990 májusában ezt írta: “Szakmai tevékenységem legizgalmasabb, legkimerítőbb, legelkeseredettebb, legváratlanabb élményei csoporthoz kötődnek. A pszichoterápiás csoport egyre nagyobb rejtély számomra, egyre inkább igényelném, hogy ne csak a rutint jelentse, s ebben az Egyesületnek fontos szerepet tulajdonítok.” Ma talán a világunk is bonyolultabb, s legalább akkora rejtély, mint az azt tükröző-alakító csoportjaink, amelyekben élünk, amelyeket alkalomadtán vezetünk.

Blümmel Ferenc elnöki jegyzetében 1993 júliusában a vezetőségi munka nehézségeire és a IV. Csanyiki Csoporttalálkozó előkészületeire utalva megjegyzi: “«Egyedül nem megy ... » Ez a meghatározottság bontakozik ki az Egyesület életében a maga minden ellentmondásával…úgy tűnik, hogy nemcsak a hatalommal folytatott párbeszéd nehéz, de az egymással folytatott párbeszéd is megérdemel egy kis figyelmet.Megerősíteném 20 év távlatából is ezt a két fókuszt: társadalmi kérdések és szakmai párbeszéd, mai kezdeményezéseinkben is szem előtt tartjuk e szempontokat.

A 2000 januári szerkesztői üzenetben így fogalmaztam az akkori nyomtatott “honlapunkról”: “A CSOPINFO egyidős az Egyesülettel. Az 1990-es alapító vezetőség hívta életre azzal a céllal, hogy a tagok közti információcsere, kapcsolatfelvétel egyik csatornája, az egyesületi élet egyik fóruma lehessen. A szakmai eseményekről szóló beszámolók, hírek, szakirodalmi összefoglalók, más szakmai társaságok hirdetései közlésével a szakmai közéletben való jobb eligazodást kívánta segíteni.” A honlap céljairól hasonlókat gondolunk, igyekszünk megvalósítani.

Bagotai Tamás elnöki köszöntőjében szintén a párbeszéd fontosságát emelte ki 2000 januárjában, a MaCsopE nagyobb érdeklődői kört megszólítani képes programjainak előterében: “Mint tudjátok, ez a vezetőség, vagy ahogyan én szívesebben hívom, ügyvivői csoport két éve dolgozik együtt azon, hogy helyzeteket teremtsen a szakmai találkozások, összefogások számára. A „Közös nyelvünk a csoport” című találkozó-sorozat igazán nagy meglepetéseket okozott, megmutatva, hogy sokszor nem is olyan unalmas megpróbálni megérteni egymást még profi megértőmestereknek sem.”

 

Bízom abban, hogy ezután sem leszünk unalmasak, a honlap érdekes is lesz, nemcsak hasznos – ahogyan a csoportokban sem árt mindkettő.

 

2013. június

 

Üdvözlettel:

Terenyi Zoltán

elnök